+ 36 30 785 2814  info@okeshop.hu

Kerti grillek


A grillezés az étel nyílt lángon történő elkészítése, világszerte elterjedt konyhatechnikai eljárás, az ételkészítés legősibb módja. Az étel nyílt lángon sütése a grillezés ősibb, mint maga az emberiség. Nagyjából 30000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezésnek a modern konyhatechnikában, mai napig lényegi változás nélkül használt módját. A hagyományos, Magyarországon is elterjedt, grillezéskor a hőforrás (faszén, gáz, stb.) az étel alatt helyezkedik el és a felszálló forró levegőt használjuk sütésre. A faszén 1100°C-on ég. A magyar nép ősi eszköze a vasból készült rostély, mely lábakon álló négyszögletes vasrács, és az alá kapart parázs süti meg a húst. A faszén a szakács számára lényegesen jobban kezelhető és szabályozható eszköz, mint a nyílt láng. A láng és a forró szén felmelegíti a környezete levegőjét. A forró levegő felfele igyekszik. Ha felszítjuk a tüzet, a forró levegő áramlása is felgyorsul, ha lefojtjuk lassul. Lehet kertben, teraszon, de akár egy lakótelepi lakás erkélyén is, vízparton vagy hegytetőn, erdőn vagy mezőn, édes mindegy. Ami biztos: az előkészületek is merőben mások, mint akár egy összkomfortos konyhában, az ízekről már nem is beszélve. Grillsütőink között mindenki megtalálhatja igényeinek és pénztárcájának a legmegfelelőbb modellt.

1